Az Alcoa Magyarországon


Az Alcoa 1993-ban vásárolt többségi tulajdont a székesfehérvári Könnyűfémműben, amelynek 1996-tól teljes tulajdonosa. A folyamatos befektetések, fejlesztések eredményeként az Alcoa a 6. legnagyobb az összes befektető, és 2. az amerikai befektetők között Magyarországon.

Az Alcoa-Köfémnek négy gyáregysége van: az Európai Hengerművek (GCTI), ami magában foglalja az Öntödét és a Hengerelt Áruk Gyáregységét, az Alcoa Keréktermék és Szállítmányozási Termékek (AWTP), az Alcoa Rögzítő Rendszerek (AFSR) és az Alcoa Erőmű és Meghajtó Rendszerek (APP) Howmet üzletág, az ipari gázturbina és repülőgép hajtóműbe épített öntvények megmunkáló üzeme (Power & Propulsion - Howmet). Ugyancsak a vállalat telephelyén jött létre az Alcoa két globális üzleti szolgáltató egysége, a Pénzügyi és Adminisztratív, valamint az Informatika Adatközpont.
 
2005. novemberében az Alcoa döntést hozott magyarországi leányvállalata, az Alcoa-Köfém Kft. 17,5 milliárd Ft-os (84 millió $) fejlesztéséről.
 
A beruházások, amelyek megvalósításához a vállalat vissza nem térítendő állami támogatást is kapott és közel 200 új munkahelyet teremtettek, 2007. végére megvalósultak. A fejlesztés biztosítja a vállalat versenyképességének és termelésének bővítését, termékszerkezetének korszerűsítését magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek gyártásának elindításával. Mindez alátámasztja az Alcoa stratégiai, hosszú távú jelenlétét a magyar gazdaságban, hangsúlyozta Dr. Forgó Béla, az Alcoa magyarországi vezetője és az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója.
 
A beruházások központi eleme a Hengermű (GCTI) gyáregység modernizálása. Az autóiparban használatos hőcserélők részét képező ultravékony - a Köfém által eddig nem gyártott - alumínium lemezek termelése vált lehetővé.
 
Ugyancsak jelentős fejlesztés történt a Keréktermék (AWPE) gyáregységben, amely 1997-től gyárt alumínium keréktárcsákat nehézgépjárművek, kamionok, vontatók és buszok számára. A beruházás keretében az Alcoa által kifejlesztett és szabadalmaztatott Dura-Bright® felületkezelési eljárás bevezetésére került sor. Ezt a technológiát - amely megvédi a kerekeket az oxidációtól, megőrzi azok fényességét és csillogását, valamint biztosítja könnyű és egyszerű tisztításukat - eddig az Alcoa csak az USA-ban és Mexikóban alkalmazta.
 
A fejlesztések harmadik eleme az Alcoa Hajtómű (Power & Propulsion) Howmet üzletág egységének Köfémbe való telepítése. Az új üzem szuperötvözetekből gyártott ipari gázturbinák és repülőgép hajtóművek részét képező precíziós öntvények megmunkálását és anyagvizsgálatát végzi.
 
Végül a felsorolt korszerűsítések szükségessé tették a vállalat infrastruktúrájának (energiarendszer, belső úthálózat, teherporta) bővítését is.
 
Az Alcoa vállalati kultúrájának szerves részét képezi a társadalom iránti felelős üzletvitel és a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség, amely valamennyi vállalata számára egyaránt érvényes követelmény. E vállalatirányítási filozófia a teljesítménynövelést ötvözi a szociális érzékenységgel, a társadalom iránti szolidaritással, a környezettudatos tevékenységgel, valamint a munka-, és egészségvédelem követelményeinek kompromisszumot nem tűrő betartásával. E vonatkozásokban az Alcoa-Köfém Kft. példamutató teljesítményt képvisel, amelyet több országos és helyi elismerés kísért.
 
Az Alcoa humanitárius tevékenységének irányítója az 1952-ben létrehozott Alcoa Alapítvány, amely az anyavállalattól jogilag és üzleti eredményétől is függetlenül működik. Saját vagyona befektetésének eredményeiből gazdálkodik. Vezető nemzetközi forrássá vált, amelynek kizárólagos feladata az Alcoa-val kapcsolatban álló közösségek támogatása. Az Alapítvány 1993-tól, az Alcoa magyarországi jelenlététől kezdve kiterjesztette támogatását a magyar civil szervezetekre is. 1993-2010 között összesen 5,8 millió dollárral járult hozzá a magyar oktatást, egészségügyet, környezetvédelmet, fenntarthatóságot, kultúrát és szociális célú kezdeményezéseket felölelő, több mint 400 projekthez.
Az ACTION és Bravo! nevű dolgozói önkéntességi programjaink kapcsán az Alcoa Alapítvány további 1,1 millió dollár támogatást juttatott a non-profit szférába.
Ezzel az Alcoa a legnagyobb vállalati mecénás adományozó (patron-like donator) Magyarországon.
 
Az Alcoa Magyarországon a gazdaság és jótékonykodás jelentős szereplőjévé vált, amely megfelelő kormányzati és társadalmi elismerést vívott ki.

 


Kattintson rá a kép kinagyításáhozA székesveférvári (Magyarország) öntecs-berendezések körül termelodo forgácsot, ilyen ládákban raktározzák, hogy aztán késobb beolvasszák és az Alcoa Wheel Products Europe felhasználja ezeket.

 

 


Kattintson rá a kép kinagyításáhozA nyers alumínium Székesfehérváron (Magyarország) kerül beolvasztásra az itteni olvasztó- kemencében.